Sleutelvelden | Koning tegen Koning en pion

Sleutelvelden | Koning tegen Koning en pion

Om het eindspel Koning tegen Koning en pion goed te kunnen spelen is kennis van de sleutelvelden erg belangrijk. We gaan leren herkennen welke stelling gewonnen is en hoe je die stelling naar winst kan spelen.

Een belangrijke regel om het eindspel Koning tegen Koning en pion te winnen is:

  • De Koning op de 6e rij wint altijd. (behalve met een randpion!)

StellingSleutelveldenKOningopdezesderij

In de bovenstaande stelling staat de Koning op de 6e rij. Wit staat gewonnen! Het maakt namelijk niet wie aan zet is. Het is niet moeilijk om in te zien dat wit eenvoudig kan winnen als zwart aan zet is. Zwart speelt bijvoorbeeld 1..,Kd8 dan wit speelt wit 2.Kb7! en zwart kan de witte pion niet meer stoppen.

Wanneer wit aan zet is lijkt het lastiger om te zien dat wit dan ook wint. Maar bekijk een voorbeeld. 1.Kd6,Kd8 2.c6,Kc8 3.c7,Kb7 4.Kd7 en wit wint. Conclusie: Een Koning op de 6e rij wint altijd.

 In de lichess gameviewer kan je de theorie naspelen:

 Extra voorbeeld: Koning op de 6e rij wint altijd.

 

In een willekeurige stelling, dat wil zeggen waarbij in een Koning tegen Koning en pion nog niet op de 6e rij staat, kan je toch heel snel zien of je een gewonnen stelling hebt of een remise stelling. Als in een willekeurige stelling de Koning (van de pion-partij) op een sleutelveld staat, is de stelling ook gewonnen. Je kan via een sleutelveld naar de 6e rij en een koning op de 6e rij wint altijd.  Sleutelvelden: is de sleutel naar de overwinning.

Sleutelvelden vanuit de pion gezien: een paardensprong en het veld ertussen. Dus de pion b2 heeft de sleutelvelden a4-b4-c4.

 In de Lichess gameviewer zie je de sleutelvelden van de verschillende pionnen.

 

Een voorbeeldstelling De witte Koning gaat een sleutelveld bezetten. In de lichess gameviewer wordt de stelling uitgespeeld naar winst.

 

 

In de onderstaande video kan je alle voorbeelden over de sleutelvelden bekijken.