Schaakstudie: Variatie op Saavedra - Gurgenidze 1989

Schaakstudie: Variatie op Saavedra - Gurgenidze 1989

Een Schaakpuzzel en deze keer is het een variatie op het thema van Saavedra. Een studie die ik in eerder artikel heb gepubliceerd. Het is aan te raden om eerst dat artikel te lezen en te bestuderen voordat je begint met deze variate op Saavedra gemaakt door Gurgenidze in 1989. Wit aan zet.

StudieVariatieopSaavedra260

 

De Saavedrea positie is afgeleid van een in 1875 gespeelde matchpartij tussen de Britten Fenton (wit) en Potter. De spelers kwamen remise overeen; Fenton - een amateur - overzag daarbij de winnende koningswandeling naar de tweede rij. Het pat werd pas mogelijk toen de positie 20 jaar later bij Potters overlijden door Barbier, die de partij had bijgewoond, in Glasgow werd gepubliceerd. Barbier herinnerde zich de stelling niet meer exact, maar dat maakte in eerste instantie niet uit.

Toen hij ging spelen met de positie van de zwarte koning vond Barbier echter ook een versie waarbij deze in de hoek stond. Hij publiceerde deze als nieuwe opgave: Zwart maakt remise. Een van de oplossers, de Spaanse priester Saavedra, die in Schotland woonde, ontdekte dat wit met een minorpromotie in dat geval tóch kon winnen. De stelling werd daarop nogmaals gepubliceerd, met gewijzigde opgave: Wit speelt en wint.

 

In de onderstaande video kan je de oplossing van de studie bekijken!

 

 

In de lichess gameviewer kan je de studie naspelen: