Schaakstudie Gijs van Breukelen

Schaakstudie Gijs van Breukelen

In een video waarin de Schotse Grootmeester Jonathan Rowson een schaaklezing gaf over de schoonheid van het schaken zaten diverse interessante posities. Daar kwam ik ook een studie tegen waarvan ik de oorsprong niet kende. Vervolgens maakte ik een video over deze prachtige studie.

 

 

Studie GvBreukelen60

Wit aan zet

Op een gegeven moment kreeg ik een bericht van een kijker van mijn YouTube kanaal die mij wist te vertellen dat de componist van deze studie de Nederlander Gijs van Breukelen is. Het opmerkelijke is dat hij deze studie al in 1970 heeft gecomponeeerd, maar pas in 1990 in schakend Nederland heeft gepubliceerd. De reden van de late publicatie is mij niet bekend, maar ik het me nauwelijks voorstellen dat de componist de studie niet goed genoeg voor publicatie vond.

 

In de video leg ik uit wat de oplossing van de studie is.

 

 

 In de Lichess gameviewer kan je de studie naspelen:

Meer info:

Link naar artikel chessbase.com over deze studie

Wikipedia pagina over deze studie