Matzetten met de Dame | K vs K+D

Matzetten met de Dame | K vs K+D

Stel je hebt alleen nog maar de Dame (=Koningin) en de tegenstander is al zijn stukken kwijt, Hoe ga je de vijandelijke koning matzetten? Ik ga je een paar belangrijke tips geven.

Tips bij het matzetten van de zwarte Koning met de Koning + Dame

 

  • Herkennen van: schaakmat in 1 zet

 

StellingMatin1Dame

De Koning staat nu vlakbij de zwarte Koning. Het is tijd om de zwarte Koning schaakmat te zetten. Dat kan in deze stelling op 4 verschillende manieren. Bijvoorbeeld met de witte Dame naar g7 (voor de witte Koning) spelen is SCHAAKMAT

 

  • Zet de Koning vast op de onderste rij.

 

StellingMatin1Dameonstersterij

Je hebt de zwarte Koning aan de rand van het gekregen. Nu kan je je eigen Koning dichterbij de zwarte Koning brengen.

 

  • Maak de gevangenis kleiner

 

StellingMatin1Damegevangenis  

Probeer de ‘gevangenis’ van de zwarte Koning steeds kleiner te maken tot het moment dat je de zwarte Koning aan de rand van het bord hebt gekregen. In deze stelling kan je de Dame op b5 drie naar rechts spelen tot e5. Nu is de gevangenis kleiner geworden.

Bonustip: Om de gevangenis steeds kleiner te krijgen, kan je de vijandelijke koning op 'paardafstand' volgen.

 

In de onderstaande video kan je een uitgebreide uitleg volgen hoe je met een Dame de koning van je tegenstander mat kan zetten.

 

Geschiedenis van de Dame

Volgens Wikipedia: De dame is de grootste transformatie van alle schaakstukken in de schaakgeschiedenis ondergaan. Het begon als Vizier in de 6e eeuw in India en was in de volgende eeuwen als zodanig bekend in het Perzische rijk en de Arabische culturen. Het schaakspel werd door de Moren via Spanje aan Europa geïntroduceerd. Stukken als de olifant en de Vizier waren onbekende termen in de westerse wereld. Onbekende stukken kregen zodoende een naam waarmee men zich beter kon identificeren: De vizier werd zodoende de dame (koningin): dat was voor die tijd een zeer geschikte aanpassing omdat de Koningin toen in veel koninkrijken nadrukkelijk haar man de Koning terzijde stond in daad en advies.

De Koning en Dame waren vaak een monarchale twee-eenheid en een toonbeeld van echtelijke management. Dit beeld werd ook gerepresenteerd door de pionnen die lange tijd niet tot dame mochten promoveren zolang de oorspronkelijk dame nog op het bord stond: het was ongepast te suggereren dat de koning een tweede vrouw tot zich zou nemen.

De dame op het bord had aanvankelijk weliswaar meer bewegingsvrijheid dan de koning (drie velden diagonaal), maar niet veel meer. De bewegingsvrijheid zoals ze die heeft in het moderne schaken werd pas in de 15e eeuw verkregen. Hoewel er geen sluitend bewijs is over het hoe en waarom de dame in de 15e eeuw die macht kreeg, vermoeden schaakhistorici dat het gepaard ging met de enorme macht die vrouwelijke monarchen en dan met name Isabella van Castilië in die tussenperiode hebben verkregen

reinaisabel 

Hieronder een fragment uit de Spaanse serie 'Isabel' waarin de toekomstige Spaanse Koningin zich afvraagt waarom de Dame niet meer bewegingsvrijheid heeft.