De Dans van de Dame en de Heer | Schaakstudie

De Dans van de Dame en de Heer | Schaakstudie

Een fantastische studie. Wit kan op een prachtige manier de zwarte koning schaakmat zetten. Met de beste zetten van beide partijen duurt het totaal 12 zetten. Durf jij de uitdaging aan?

Deze studie kwam ik tegen ergens rond 1990 tijdens een interpolis schaaktoernooi in Tilburg. Ik zal mijn archief er nog eens op na moeten slaan, want de studie is ook verwerkt in het toernooiboek. Grote namen kwamen toen naar Tilburg om daar een toernooi te schaken. Vaak koos ik een ronde uit om de topschakers ter plekke te volgen. Naast dat je de schaakhelden in levende lijven kon aanschouwen, was het altijd zo geregeld dat de partijen in een nabijgelegen ruimte van commentaar werden voorzien van een gast-grootmeester. Heel leerzaam.

InterpolisTimmanPortisch

Enfin, de studie...Het lijkt heel moeilijk om op te lossen, maar je hoeft geen grootmeester te zijn om tot de juiste oplossing te komen. Enige inspanning is vereist en dan zie je wellicht de winnende manoeuvre.

Studie: De Dans van de Dame en de Heer

 

Wit aan zet. Let op, de witte pionnen gaan omhoog en de zwarte pionnen omlaag.

Dans van de Dame en de Heer

Wit speelt en geeft mat in 12 zetten!  Hint: maak gebruik van de penning. Het lijkt misschien in eerste instantie onmogelijk om op te lossen, maar ik zou de lezer toch willen vragen om minimaal tien minuten te proberen de studie op te lossen.

In de video hieronder leg ik uit wat de oplossing van de studie is.